10 sept: TakeSweet - Markt om de Hoek
16827
post-template-default,single,single-post,postid-16827,single-format-standard,bridge-core-2.9.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,side_area_uncovered_from_content,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

10 sept: TakeSweet

10 sept: TakeSweet

Wie: Dory van Take Sweet

Als voorbereiding op mijn gesprek met Dory heb ik haar website en Facebookpagina bezocht, en wat krijg je daar trek van! Ik ben geen grote toetjes-eter, maar Dory werkt met zoveel fruit dat het haast niet slecht voelt om een van haar desserts te eten.

Change of plans

Dory heeft geen culinaire achtergrond. Ze is opgeleid in de Indiase Talen, en heeft van dit bijzondere vakgebied haar levenswerk gemaakt. Door de jaren heen heeft zij zich opgewerkt tot hoofd van een bibliotheek die zich in deze talen specialiseert. Het aankopen van boeken, leren over de religies Hindoeïsme en Boeddhisme, en het bestuderen van oude teksten behoorden tot haar dagelijkse bezigheden. Daar kwam een redelijk plotseling einde aan, toen haar baan boventallig werd verklaard. Dory kwam thuis te zitten, en deed uit boosheid een groot deel van haar verzameling boeken weg. Ze was helemaal klaar met dit vakgebied. “Dat ga ik nooit meer doen!”

Een nieuw domein

In de jaren 70 woonden Dory en haar echtgenoot en kunstenaar Lex opgehokt in een Utrechtse studentenkamer. Zij met haar grandioze verzameling boeken, en hij tussen zijn schilderijen. “Daar zat hij dan met zijn ezel,” glimlacht Dory. In 1978 verhuisden zij naar de Kievitsdwarsstraat, en wonen sindsdien in een prachtig huis met een diepe achtertuin. Toen Dory na haar ontslag thuis kwam te zitten, besloot ze dat ze niet stil zou zitten. Aangezien ze haar hele leven zelfstandig heeft gewerkt, beviel het haar niet om orders op te volgen. Ze vond een nieuwe uitdaging in het maken van desserts. De keuken werd haar nieuwe domein: “poezen eruit, man eruit! De keuken is verboden terrein.” In ruil daarvoor werd Lex haar meester-voorproever.

Watertanden

Zelf is Dory een groot liefhebber van toetjes. In een restaurant slaat ze graag het hoofdgerecht over, om twee desserts te mogen bestellen. Ze werkt graag met chocolade en mooi rijp fruit, en probeert allerlei verschillende smaakcombinaties uit. Sinds het voorjaar van 2015 biedt ze haar desserts aan via haar eigen website en Thuisafgehaald, waar het haar soms zelfs zónder foto’s lukt om je te laten watertanden: “Sluit de ogen en mediteer een tafel met een echt grote chocolade-sinaasappel taart, een even grote witte chocolade-rabarber taart, een iets kleinere gember-cheesecake, twee schalen met aardbeienmousse, twee schalen met espressomousse, een schaal met mangobavarois en een met grapefruitbavarois, een kleine en een grote bitterkoekjesbavarois, twee grote meringuetaarten met fruit, en een grote schaal met vers fruit.”

Op de markt of thuis

Tot nu toe is Dory bij iedere Markt om de Hoek van de partij geweest, en haar toetjes lopen als een trein. Mocht je nou net achter het net vissen op de markt, schroom dan niet om haar te contacten voor een uitgebreid dessert buffet. Sla je gewoon een keer je avondmaaltijd over, en ga je de hele avond toetjes eten. Dat klinkt toch als een droom?

Ps. Inmiddels past ze haar Indiase talenkennis toch weer toe, en helpt ze een oud-collega en goede vriend met het afronden van een bundel met oude teksten met gedachten over het hiernamaals.

Interview door buurtbewoonster Ingrid Hooijmans.