De Kas op 11 sept! - Markt om de Hoek
16428
post-template-default,single,single-post,postid-16428,single-format-standard,bridge-core-2.9.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,side_area_uncovered_from_content,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

De Kas op 11 sept!

De Kas op 11 sept!

De Kas Eet & Kweekplek

Langs het fietspad ten hoogte van de Koningweg 135 tref je een aantal dagen per week een klapbord met een mooi logo van een glazen kas. Je bent gearriveerd bij de Eet & Kweekplek, een onverwarmde kas waar in de volle grond door Meike en Kevin wordt gekweekt op verschillende manieren. Er wordt groente en een groot scala aan kruiden geteeld, er worden etentjes, lunchconcerten en spelletjesmiddagen georganiseerd en er is altijd ruimte voor inbreng van buitenaf. Zo is de Brommerbios al eens komen aanrijden en worden af en toe yogamatjes uitgeworpen voor een klassikaal wakker-wordt moment. Laatst werd er zelfs een nummer geschreven in de kas! Een inspirerende plek met veel mogelijkheden.

Drijfveren

Het stel beaamt beiden dat dingen fout mogen gaan, dat er geëxperimenteerd mag worden om te ontdekken wat je zelf belangrijk vindt. Als persoon en als bedrijf. Bij het koken voor hun events maken ze gebruik van wat er op dat moment in hun kas groeit. Ze krijgen vaak complimenten over hoe knap het is dat er zo lekker gekookt kan worden, van wat er op slechts 1000m2 groeit. De bewondering horen van je gasten, het transparante proces van het groeien (en soms mislukken van oogst) laten zien, waarderen wat je eet. Dit zijn de drijfveren achter De Kas. Het stel nam enkele jaren terug de kas in gebruik van de familie Agterberg en behouden op die manier een stuk groen in Oost. De oud-tuinder in de kassen komt nog regelmatig een kijkje nemen, en staat hen soms bij met raad en daad.

De markt

De Kas verkoopt in de warme maanden regelmatig groente vanuit hun eigen kas en binnenkort staan ze ook op de Markt om de Hoek. Voor de invulling van de kraam geldt de rollenverdeling zoals die ook in de kas is: Meike is de innovator met 10 nieuwe ideeën per dag, de organisator en de dame achter de promotie. Kevin is meer de techneut, die het graag zo concreet mogelijk heeft. Daar gaat even een momentje overheen totdat de plannen duidelijk zijn; er kán zoveel als je maar een open mindset houdt! Het blijft dus nog een beetje een verassing wat de Kas ons te bieden heeft, maar een belangrijke tip: schuif in ieder geval aan bij het tafeltje voor hun kraam en laat je verassen! En proef de gazpacho!!!

Foto’s & interview door buurtbewoonster Ingrid Hooijmans.