Jacolien van Bijenbrood - Markt om de Hoek
16785
post-template-default,single,single-post,postid-16785,single-format-standard,bridge-core-2.9.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,side_area_uncovered_from_content,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Jacolien van Bijenbrood

Jacolien van Bijenbrood

Biologisch kweken van bloemen

Jacolien heeft altijd een voorkeur voor bloemen gehad, vanwege de verschillende karakters die zij kunnen dragen. Het viel haar en enkele klasgenoten op dat de Warmonderhof weinig aandacht besteedde aan het kweken van biologische bloemen, in een tijd waarin we ons wél steeds meer bekommeren over de biologische teelt van bijvoorbeeld groente en fruit. Op hun verzoek werden er lessen aan besteed, die nu (gelukkig) nog steeds gegeven worden.

Het kan anders

Ze is een dame uit Urk, een dochter van een bloemenvrouw, die een aantal jaar geleden naar Utrecht verhuisde voor een studie in de Literatuurwetenschappen. Een prachtige studie waar zij (helaas) zo extreem in haar hoofd ‘zat’, dat de drang naar ‘uit het hoofd’ en ‘met de handen’ steeds sterker en sterker werd. Na haar afstuderen bracht ze enkele weken door op de boerderij van familie in Groningen, waar ze de knoop doorhakte dat het buitenleven haar droom is. Op naar biologische tuinbouwschool De Warmonderhof en terug naar de polder!

We beseffen ons niet altijd dat bloemen uit verre landen, een behoorlijke footprint kunnen hebben. Ver weg geteeld onder soms erbarmelijke omstandigheden, om vervolgens duizenden kilometers verscheept te worden naar een veiling, om vervolgens wederom enkele grenzen over te gaan totdat ze bij iemand thuis in een vaas staan. Jacolien wil geen belerende vinger wijzen, maar ze wil met haar enthousiasme en kennis laten zien dat het ánders kan.

Vruchtbare samenwerking

Inmiddels begint haar tweede zomer op het terrein van Koningshof, waar zij geniet van een vruchtbare grond van zand en klei. De samenwerking met de dame en heren van Koningshof is ook vruchtbaar: beiden leveren zij producten aan restaurant Vaartsche Rijn en Broei, waar Jacoliens’ snijbloemen regelmatig als ingrediënt ingezet worden. Ook dat is hopelijk voor veel mensen een eyeopener, want veel biologisch geteelde bloemen zijn prima eetbaar.

De grote droom

Haar wens is mensen iets moois mee te geven van de natuur, en op termijn het hele jaar door een bloemenvrouw te kunnen zijn. Schoonheid van de natuur zit immers in ieder seizoen.

Foto’s & interview door buurtbewoonster Ingrid Hooijmans.

http://www.bijenbrood.nl/

https://www.facebook.com/bijenbrood/