Nijvere PieRosa op 11 sept! - Markt om de Hoek
16362
post-template-default,single,single-post,postid-16362,single-format-standard,bridge-core-2.9.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,side_area_uncovered_from_content,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Nijvere PieRosa op 11 sept!

Nijvere PieRosa op 11 sept!

Een eigenzinnige vrouw die zichzelf altijd zal blijven ontwikkelen. Dat is Rosa Goverde in een notendop. Rosa is vakreferent Diergeneeskunde bij de Universiteitsbibliotheek in Utrecht, waar zij studenten en onderzoekers begeleidt in het vinden en gebruiken van de benodigde wetenschappelijke artikelen en boeken. Lang geleden werkte zij bij de Keuringsdienst van Waren als chemisch analist, terwijl zij daarnaast in deeltijd Biologie studeerde. Vervolgens was zij moleculair microbioloog bij de faculteit Diergeneeskunde, tot zij in 2001 de overstap maakte naar de bibliotheek. Ze woont al jaren in de Kovelaarstraat in Oost, schuin tegenover onze andere marktvrouw De Buurvrouw, en is daar helemaal op haar plek.

Drijfveer achter het jam maken

Rosa zit nooit stil. Zo’n 20 jaar geleden  ging ze samen met haar partner een moestuin bewerken bij de Nijvere Pier (tegenoverde golfbaan). “Op ’t landje” ontdekte ze haar hobby om dingen te redden: ze raapte gedeukte gevallen peren voordat de wespen en muizen ze aan zouden vallen, en maakte daar haar eerste jam en gelei van. Al staat haar vriend er soms hoofdschuddend bij, – wanneer de schuur weer vol staat met een enorme hoeveelheid gered fruit – hij helpt haar liefdevol een handje mee met het schoonmaken, schillen en ontpitten van het fruit.

Rosa op de markt

Van peren, appels, druiven, bramen (maar ook van rabarber en sparreknoppen!) maakt ze jam, gelei en sappen. Deze combineert ze vaak met bijzondere kruiden of specerijen om het wat uitdagender te maken. Ze deelt deze meestal uit aan haar dierbaren, haar vrienden en familie, maar op Markt om de Hoek biedt ze haar bijzondere creaties graag ook aan haar buurtbewoners aan. Het jam maken is een arbeidsintensief proces, maar het resultaat mag er zijn! Haar dochter denkt ook graag mee in de styling, en kwam met de tip om mooie stoffen doekjes over de deksels te doen. Er werd zelfs een oud rokje uit verkleeddoos van het schoonouderlijk huis voor opgeofferd! Want ook op dat front houdt Rosa niet van half werk: alle potten zijn voorzien van een prachtig lapje en een mooi verzorgd label met informatie over de herkomst van het fruit en samenstelling van het product.

Lievelingseten

Rosa zwijmelt bij de gedachte aan voorjaarsframbozen en haar zelfgemaakte lindebloesemijs.

Foto’s & interview door buurtbewoonster Ingrid Hooijmans.