Tour de la Frite op 22 januari! - Markt om de Hoek
16626
post-template-default,single,single-post,postid-16626,single-format-standard,bridge-core-2.9.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,side_area_uncovered_from_content,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive
 

Tour de la Frite op 22 januari!

Tour de la Frite op 22 januari!

Wie: Tour de la Frite

Een mobiele frituur met een bijzonder goed verhaal, dat is Tour de la Frite. Hun primeur was toen de Tour de France door Utrecht fietste. Ze stonden aan de Maliebaan en het was een groot succes! Dat smaakte naar meer.

Laura en Hans ergerden zich aan de slechte snackbar cultuur in Nederland. Ze sneden en bakten al jaren hun eigen friet, vaak zelf gemaakt van zelf geteelde aardappelen uit hun eigen moestuin. Duurzame snacks van een goede kwaliteit voor iedereen, dat is wat ze voor ogen hebben voor hun bedrijf.

‘Bewust’ snacken
Het hoofdproduct van Tour de la Frite is (inkoppertje) natuurlijk: friet. Dagverse handgesneden friet van biologische Carolus aardappelen in de schil, geteeld door boer Bouma uit de Flevopolder. Hiernaast bieden zij een ruim assortiment van plantaardige (en soms glutenvrije) snacks van onder andere de Vegetarische Slager, maar ook voor de liefhebber een steengoede kalfskroket (croquet) van Holtkamp, gemaakt van 100% Hollands kalfsvlees.

Zelfgemaakt
De Peugot J9 waarin zij werken past helemaal in hun duurzame straatje en is grotendeels zelfgemaakt. De barbladen komen van Tafelboom (Rotsoord), de panelen zijn langs de weg gevonden, ze hebben de achterwand zelf betegeld (Hans was voorheen tegelzetter van beroep), ze maken gebruik van ledverlichting, hebben hoge rendement frituurovens, werken met ecologische verpakkingen, en ga zo maar door.. De mobiele frituur ziet er verzorgd en prachtig uitgedacht uit. Hierin zie je de beeldend kunstenaar in Laura weer terug.

Waar te vinden?
Sinds hun succesvolle start in 2015 staan ze maandelijks op de Streekmarkt, op festivals, bij buurtfeesten. Het liefst blijven ze wel in de buurt van Utrecht, om niet teveel kilometers te maken. Wel zo duurzaam. Zo zijn ze ook met regelmaat te vinden bij de Botanische Tuinen, waar ze in een paar uur tijd in rap tempo een groot deel van de Uithof van lekkers voorzien.

Tijdens de Opening van de Oosterspoorbaan staan zij voor het eerst op de Markt om de Hoek, maar naar alle waarschijnlijk zullen ze vaker richting het nieuwe park rijden. Friet is een democratisch product, en heel Oost zal er van smullen.

Foto van eigen hand & interview door buurtbewoonster Ingrid Hooijmans.