Zus&Zo op 11 sept! - Markt om de Hoek
16409
post-template-default,single,single-post,postid-16409,single-format-standard,bridge-core-2.8.7,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,qode-page-loading-effect-enabled,,side_area_uncovered_from_content,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-27.6,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.6.0,vc_responsive
 

Zus&Zo op 11 sept!

Zus&Zo op 11 sept!

Zus&Zo vegan gebak

In een woning langs de Krommerijn trof ik een bijzonder gezin, bestaande uit Marienel en Jos, en hun dochters Aster en Anemoon, dat regelmatig wordt aangevuld met betrokken medewerkers zoals Sarah, Rinke en Rosanne en vrijwilligers. Jos was voorheen eigenaar van de Ekodrôme op de Twijnstraat, en Marienel bracht veel tijd thuis door met haar twee fantastische dochters.

Drijfveren

Anemoon (23 jaar) heeft veel baat bij de tijd en aandacht die zij thuis krijgt, want door haar beperkingen is zij afhankelijk van anderen om deel te nemen aan de maatschappij. Zus&Zo (voorheen Moon’s Organics) is opgericht voor Anemoon, die niets liever doet dan bakken. Het doel is om Anemoon, en mensen zoals Anemoon, niet alleen zichtbaar te laten zijn maar ook gewaardeerd te doen voelen. Met de juiste hulpmiddelen en ondersteuning van moeder, zus en vrijwilligers, maakt Anemoon het meest bijzondere veganistische zoete en hartige gebak. Het idee is dat uiteindelijk hulp voor Anemoon wordt vergoed met de verdiensten van de verkoop van het gebak.

De markt op

De weg naar de Markt om de Hoek is er een met veel beslismomenten: wat gaan we bakken, hoe gaan we het verpakken, wat mag het kosten, hoe kleden we het aan? Dat maakt het een soort stoomcursus voor Zus&Zo, die onder begeleiding van Starters 4 Communities het plan ontwikkelde om in de toekomst op de Biologische vrijdagmarkt te staan. Op de Markt om de Hoek staan de dames met zelfgemaakt zoet gebak, hartige hapjes en veganistische sauzen. De verse ingrediënten komen vaak van Ravi op de Boerenmarkt, Bart van Kavel 55, of van lokale tuinen zoals de Koningshof (een van hun favoriete plekken in de omgeving). Droogwaren komen van biologische leverancier de Nieuwe Band.

Denken in mogelijkheden

Op mijn vraag of veganistisch bakken moeilijk is, begonnen de dames te lachen. Aster (25 jaar en student Theaterwetenschappen) zegt niet anders gewend te zijn. De mogelijkheden zijn oneindig. Voor het bakken zonder dierlijke toevoegingen (boter, eieren, melk etc.) geldt eigenlijk hetzelfde het voor het begeleiden van Anemoon: je kijkt naar de mogelijkheden en niet naar de beperkingen. Dan gaat er een wereld voor je open.

Foto’s & interview door buurtbewoonster Ingrid Hooijmans.

Ps. Zus&Zo is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers!